Gelir Uzmanlarının Talepleri

GELİR UZMANLARININ TALEPLERİ

• 666 sayılı KHK çerçevesinde oluşturulan ve biz gelir uzmanlarının aleyhinde gelişen haksız uygulamaların yeni bir düzenlemeyle giderilmesi gerekmektedir. (Gelir uzmanları ve Defterdarlık uzmanları dışındaki uzmanların hepsinin ücretlerinde iyileştirme yapılmıştır.)
  • Kurum içinde oluşan bölünmelere ilişkin sorunların giderilmesi (Yeterlikli uzman, yeterliksiz uzman ayrımı gerek yasal mevzuat çerçevesinde gerekse fiiliyatta halen devam etmektedir. Kurum içerisinden uzman olan bizler maliyede 10-25 yıldır çalışmaktayız. Çalıştığımız sürenin stajdan sayılarak yapılacak bir sınav sonucunda yeterliliğimizin verilmesi veya yapılacak yeni bir düzenleme ile getirilebilecek baş uzmanlık kadrosunun sınav şartlarına bizlerinde dahil edilerek veya bunlara benzer bir düzenlemenin yapılarak bu çarpıklığın giderilmesi gerekmektedir. Dört yıllık üniversiteyi bitirip dışarıdan gelir uzman yardımcısı olan bir çalışanı üç yıl süresince vergi dairelerinde bizler eğitiyor, yeterliliğe hazırlıyoruz ve onlar üç yıl sonunda yeterlikli uzman oluyor 10-25 yıldır bu işi yapan ve açılan sınavı kazanarak gelir uzmanı olan bizler yeterliksiz uzman olarak kabul ediliyoruz. Bu durum Adaletsiz ve haksız bir uygulamadır.)
  • Gelir uzmanlarının almış olduğu ek ücretlerin ve Gelir uzmanlığına ilişkin fark ücretlerinin emekliliğe sayılması gerekmektedir. Biz kurum içerisinden olan uzmanlar çalışırken 2000-2500 TL ücret almaktayız. Fakat emekli olduğumuzda ek ücretimizin ve gelir uzmanlığından dolayı almış olduğumuz fark ücretin kesilmesi sonucunda 1000 TL ücret almaktayız. Bu da refah düzeyimizin birden bire yarı yarıya hatta üçte iki oranında azalması sonucunu doğurmakta ve emekliliği gelen çalışanların emekli olamayarak yeni istihdam olanaklarının yaratılmasına imkân kalmamaktadır.
  • Mali müşavirlik belgesini almak için çalıştığımız sürenin stajdan sayılması ve direk sınava girebilmemizin sağlanması gerekmektedir. 10-25 yıldır bu kurumda çalışan ve vergilemeyle ilgili her türlü işlemi yetkili olarak yapabilen biz gelir uzmanlarının bu çalışmaları stajdan sayılarak, istemeleri halinde direk mali müşavirlik sınavına girerek başarılı olmaları halinde mesleklerini sürdürebilmelerinin sağlanması gerekmektedir.
  • Bu son haksız uygulamalar karşısında, biz gelir uzmanlarının da diğer uzmanlar gibi değerlendirilmesini ve ücretlerimizdeki farklılıkların giderilmesini değişik platformlarda ve kurumumuz nezdinde dile getirdiğimizde ve talepte bulunduğumuzda, maalesef bizlere aba altından sopa gösterilerek şantaj ve tehditlere maruz kalabilmekteyiz. Örnek vermek gerekirse haklı taleplerimize bütçe imkânlarının olmadığı, gelir uzmanlarının sayısının çok fazla olduğu ve bütçenin bunu kaldıramayacağı söylenmiş veya kasıtlı olarak bu söylenti yayılmıştır. Bizler 20-25 yıllık kamu çalışanlarıyız. Yıllardır değişik hükümetlerden ve bürokratlardan bu bütçe masalını çok dinledik. İşin en acısı ve kabul edilemez olanı ise; “Sizleri havadan yere uzman yaptık. Sizler hiç hesapta yoktunuz. Bedava uzman oldunuz. Daha ne istiyorsunuz. Bu hakkınızı elinizden mi alalım mı? Gibi söylemler ne yazık ki üstatlar tarafından söylenmekte ve bizlere kadar gelmektedir.”
  • Çalışma barışını ve motivasyonu bozan, performansı düşüren tüm bu olumsuz uygulamaların yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.

Saygılarımızla arz ederiz.